autor: Raisa LOZINSCHI
Retransmiterea postului public de televiziune din România, TVR1, a fost sistată, ieri dimineaţa, pe teritoriul R. Moldova. Motivul o datorie a Societăţii Române de Televiziune (SRT) către ÎS Radiocomunicaţii de la Chişinău pentru perioada 12 iunie 28 august curent, care se cifrează la 150 000 de dolari. SRT a anunţat că este gata să plătească această sumă şi a solicitat o factură de la ÎS Radiocomunicaţii pe care, se pare, nu a primit-o încă.
Ieri dimineaţă, în jurul orei 10.00, retransmisia postului public de televiziune din România a fost sistată pe teritoriul R. Moldova. Responsabili de la ÎS Radiocomunicaţii nu ne-au putut spune nimic despre acest lucru, afirmând că numai directorul întreprinderii, Victor Bădulescu, poate să dea declaraţii pe marginea subiectului în cauză. Acesta însă este în deplasare şi se întoarce abia pe 13 septembrie (!). Nici cei de la Societatea Română de Televiziune (SRT) nu ne-au răspuns până la închiderea ediţiei, deşi le-am trimis întrebările pe mail, aşa cum au solicitat. Doar preşedintele nou ales al Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA), Vlad Ţurcanu, ne-a putut spune ce se întâmplă.
Radiocomunicaţii nu a trimis factura?
Ţurcanu afirmă că a intrat în posesia unei scrisori expediate de ÎS Radiocomunicaţii către SRT în care prima avertizează că dacă SRT nu va plăti datoria restantă, cifrată la 150 000 mii de dolari, atunci, începând cu ziua de astăzi (ieri n.r.), Radiocomunicaţii va sista retransmiterea TVR1 pe teritoriul R. Moldova. Am vorbit astăzi dimineaţă (ieri n.r.) cu Alexandru Sasu, director general interimar al SRT, care mi-a spus că SRT este dispusă să plătească aceşti bani, solicitând în acest sens o factură din partea Radiocomunicaţii. Sasu a spus că SRT va achita suma după ce va primi factura, ne-a spus Ţurcanu. Înseamnă că SRT nu a primit încă factura?
Încă un pretendent la reţea
Între timp, termenul de depunere a dosarelor la concursul pentru reţeaua de stat TV nr. II, prin care a fost retransmis postul TVR1, a expirat, ieri, la ora 17.00. La această reţea pretinde şi Întreprinderea cu capital străin TLFM International SRL, care a depus dosarul pe ultima sută de metri. Acest SRL a fost înregistrat la 16 iulie curent (!) şi îl are în calitate de administrator pe Teodor Guţu, un domn de 32 de ani care a lucrat mai mulţi ani la televiziunea naţională a R. Moldova în calitate de regizor. SRL-ul a depus la CCA şi proiectul editorial al studioului TV 2Plus. Potrivit acestuia, postul va emite exclusiv în limba română 24 din 24 de ore şi va avea 65 la sută programe proprii.
Câştigătorul va fi desemnat până la sfârşitul lunii
Potrivit lui Ţurcanu, concursul pentru desemnarea câştigătorului va avea loc între 19 şi 28 septembrie curent. Celelalte două reţele de stat, cu acoperire de 90 la sută din suprafaţa R. Moldova, sunt acordate posturilor Moldova 1 şi Pervîi Canal. CCA a decis să scoată reţeaua la concurs la finele lunii iulie curent, după ce vechiul preşedinte al CCA, Corneliu Mihalache, a invocat faptul că, mai bine de o lună, SRT nu achită ÎS Radiocomunicaţii plata pentru deservire. Mihalache a fost criticat de membrii CCA pentru tăinuirea informaţiei despre TVR1 şi a fost demis în aceeaşi şedinţă cu majoritate de voturi.
S-a mai întâmplat
Nu este pentru prima dată de la venirea comuniştilor la putere când retransmisia TVR1 pe teritoriul R. Moldova este sistată. Acest lucru s-a mai întâmplat acum cinci ani, pentru o perioadă de aproape şapte luni, din motive tehnice şi juridice. JURNAL a organizat atunci acţiuni de protest cu participarea a mii de oameni care au protestat faţă de această sistare la baza căreia au stat, de fapt, motive politice.