Maia Metaxa
Corespondentă BBC la Chişinău
Gheorghe Gorincioi preia şefia CCA, după un scurt interludiu Ţurcanu
Consiliul Coordonator al Audiovizualului din Republica Moldova are un nou preşedinte - al treilea în ultimele două luni - şi un nou vicepreşedinte.
Prin această schimbare, o parte din membrii Consiliului consideră că situaţia se va stabiliza în cadrul CCA, o altă parte însă spune că lucrurile se vor înrăutăţi.
Noul preşedinte al CCA este Gheorghe Gorincioi.
El a fost ales cu votul a şase membri din nouă ai CCA.
Vicepreşedintele, învestit în funcţie prin votul a cinci membri, este Valeriu Frumusachi.
Funcţiile lor vor fi valabile legal după publicarea deciziei CCA în Monitorul Oficial.
Conflict permanent
Această nouă schimbare la vârful Consiliului survine pe fundalul unui conflict care durează de aproape două luni în cadrul CCA.
Corneliu Mihalache (stânga) şi Vlad Ţurcanu au fost în permanent conflict
La 31 iulie membrii CCA au votat demiterea preşedintelui de atunci, Corneliu Mihalache, pe motiv că nu şi-ar fi îndeplinit sarcinile cu care fuseseră învestit.
Prin votul a cinci membri, el a fost demis şi reales un nou preşedinte, Vlad Ţurcanu.
În timp însă, decizia CCA din 31 iulie prin care era demis un preşedinte şi învestit în funcţie pe un altul nu a fost publicată în Monitorul Oficial.
Vlad Ţurcanu acuza atunci Monitorul Oficial de sabotaj.
Conform legislaţiei, redacţia Monitorului urmează să publice deciziile, legile adoptate sau hotărârile diferitor instituţii publice din Republica Moldova în decurs de o săptămână de la prezentarea acestora.
Astfel, Vlad Ţurcanu nu avea drept de semnătură pe nici un act emis de CCA o situaţie confuză, în care practic rămânea preşedinte al CCA Corneliu Mihalache, care a avut iniţiativa să pună la vot anularea deciziei din 31 iulie şi realegerea unui nou preşedinte al CCA.
Imixtiune politică
Corneliu Mihalache spune că a fost nevoie şi de realegerea a unui nou viceăpreşedinte pentru a feri CCA de "imixtiunea unui factor politic".
Eu consider că ar fi corect să permitem să alegem un nou preşedinte şi un nou vicepreşedinte, care să înceapă restabilirea stabilităţii în CCA
Corneliu Mihalache
"În ultimul timp, să zicem două luni această instituţie a fost bulversată din interior, dar şi din exterior prin imixtiunea unui factor politic, care a încercat destabilizarea activităţii CCA în interior."
"Şi respectiv eu consider că noi trebuie să votăm un nou preşedinte şi un nou vicepreşedinte, tocmai pentru a elimina acest factor de semipolitizare a activităţii CCA. Atât eu, cât şi domnul Ţurcanu, cât şi doamna Vasilache (fosta vicepreşedintă a CCA) am fost implicaţi în acest scandal semipolitic cu declaraţii şi aşa mai departe."
"Şi eu consider că ar fi corect să permitem să alegem un nou preşedinte şi un nou vicepreşedinte, care să înceapă restabilirea stabilităţii în CCA şi să restabiliească şi imaginea Consiliului în exterior", a spus Corneliu Mihalache.
Se vor limpezi însă lucrurile la CCA, odată cu învestirea unui al treilea preşedinte în funcţie?
"Eu consider că în cadrul CCA nu a avut loc nici un conflict. În opinia mea subiectivă, probabil că au fost anumite interese, poate uneori personale. Noi suntem colegi. Am fost şi vom rămâne. Avem aceleaşi drepturi şi obligaţiuni."
"Toţi am fost în acelaşi mod aprobaţi în şedinţa în plen a Parlamentului Republicii Moldova. Aşa că noi toţi, nouă membri, suntem egali în drepturi şi în obligaţiuni," a spus Gheorghe Gorincioi, preşedintele ales.
'Transparenţa va dispărea'
Pe când Vlad Ţurcanu, care a fost în funcţia de preşedinte al CCA timp de o lună şi jumătate şi care a semnalat de mai multe ori opinia publică despre faptul că asupra unor membri ai CCA care îl susţinuseră la 31 iulie se fac presiuni, spune că lucrurile se vor înrăutăţi odată cu noile schimbări de la CCA.
S-a făcut o alianţă care rămâne pe conştiinţa celor care au acceptat-o
Vlad Ţurcanu
"Transparenţa pe care o începusem va dispărea. Iar rezultatele imediate ale acestui vot se vor vedea la concursul programat să aibă loc între 25 şi 28 septembrie, atunci când s-ar putea să dispară TVR1 din spaţiul audiovizual al Republicii Moldova."
"Şi s-ar putea ca unii radiodifuzori, fără nici un merit, să preia o bună parte din frecvenţele pe care noi le-am scos la licitaţie. Nu mă nemulţumeşte în nici un fel pentru că am fost demis personal, întrucât nu am ţinut să am această funcţie."
"Dar, pentru audiovizual, pentru CCA în speţă este un lucru foarte prost. S-a făcut o alianţă care rămâne pe conştiinţa celor care au acceptat-o. Fiecare răspunde la un moment dat, mai devreme sau mai târziu pentru deciziile sale. Eu le respect decizia, pentru că sunt oameni maturi şi presupun, că ştiu ce fac", declară Vlad Ţurcanu.
'Dezgustător'
Fosta vicepreşedintă a CCA, Ludmila Vasilache, pleacă din această funcţie cu un sentiment de dezamăgire.
Acum cred că urmează actul doi
Ludmila Vasilache
"Lupta pentru putere şi influenţă sigur că ia diferite forme. Uneori pot fi chiar amuzante şi haioase. De data aceasta a fost un pic dezgustător. Dezgustător pentru că unii colegi şi-au schimbat...au votat împotriva votului lor din 31 iulie."
"Din păcate această persoană a semnat şi declaraţia noastră pe care am făcută la conferinţa de presă din august şi acolo noi am prevăzut că acolo va fi neapărat găsită o verigă slabă. Aţi văzut cine este. Şi acum cred că urmează actul doi, concursul şi toţi aceşti actori de astăzi se vor manifesta din plin", a spus Ludmila Vasilache.
Ludmila Vasilache ar sugera că Valeriu Frumusachi, ales între timp vicepreşedinte al CCA, ar fi una dintre persoanele care şi-a schimbat poziţia.
Solicitat să comenteze alegerea sa în noua funcţie, Valeriu Frumusachi a refuzat să facă orice declaraţii.
În luna august, un grup de patru membri ai Consiliului Coordonator al Audiovizualului, în frunte cu preşedintele de atunci,Vlad Ţurcanu, atrageau atenţia opiniei publice şi instituţiilor internaţionale asupra "pericolului de distrugere a CCA".
Ulterior, Vlad Ţurcanu, printr-o scrisoare deschisă se adresa cu acelaşi mesaj, preşedintelui ţării, Vladimir Voronin, şi preşedintelui Parlamentului, Marian Lupu, scrisoare la care însă nu a primit nici până astăzi un răspuns.