Euronova Media Grup cere anularea rezultatelor concursului de partajare a licentelor aprobate in sedinta Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA) din 6 decembrie 2005 ca fiind trisate si adoptate in conditiile unui trafic deschis de influenta si in conflict flagrant de interese.
Potrivit unui comunicat al institutiei respective, mediaholdingul mai solicita crearea unei comisii parlamentare care sa examineze legalitatea CCA la capitolul compatibilitatii membrilor lui, prezenta faptelor de coruptie si trafic de influenta care a condus la favorizarea repetata a unor medii audiovizuale in dauna producatorului autohton, precum si examinarea de catre Procuratura Generala a gradului de exercitare a competentelor atribuite presedintelui CCA in vederea respectarii da catre acesta a statutului si a cadrului legal de activitate a institutiei.
Potrivit Euronova sedinta din 6 februarie a demonstrat ca in pofida atentionarii din partea reprezentantelor diplomatice ale tarilor democratice si ale organizatiilor internationale acreditate la Chisinau, metodele de lucru ale CCA au ramas aceleasi: rezultatele concursurilor sunt dinainte aranjate, trisarea si masluirea sunt instrumentele native de lucru ale actualei componente a Consiliului. CCA ramane in continuare un organism extrem de politizat care a corupt fundamental nu numai mediul audiovizual de care este direct responsabil, ci credibilitatea in institutiile statului ca atare si in capacitatea lui de a apara interesul national si public in fata intereselor straine si de clan.
In cazul unei lipse de reactie la cele semnalate, fondatorii si colaboratorii holdingului Euronova Meda Grup isi rezerva dreptul de a trece la forme directe si deschise de protest, mai sustine Euronova.
Intr-un comunicat al Partidului Social Liberal (PSL) se mentioneaza ca un deputat al acestei formatiuni - Igor Klipii a asistat la sedinta respectiva a CCA. Desi Vocea Basarabiei (membru al holdingului Euronova) a solicitat mai multe frecvente, i-a fost data doar una la Soroca, dar CCA a oferit mai multe frecvente de emisie in diferite zone ale tarii catorva posturi rusesti de radio, se mai spune in comunicat.
La 6 decembrie 2005 a avut loc sedinta la care s-au facut bilanturile concursului pentru partajarea frecventelor radio si canalelor de televiziune. La concurs au participat 12 pretendenti la frecvente radio, 11 pretendenti la canale TV si 2 pretendenti la 2 canale MMDS. CCA a acordat atunci 8 frecvente radio, dintre care 2 postului Serebriannii Dojdi, si 13 frecvente TV, inclusiv 7 canalului NiT. Serebriannii Dojdi si NIT fac parte din acelasi mediaholding in activitatea caruia este implicat unul din membrii CCA.
Presedintele CCA Ion Mihailo urma sa fie audiat joi seara in Parlament in legatura cu activitatea Consiliului.