autor: Raisa LOZINSCHI
*Incompetenţa şi ignoranţa conducerii de la Teleradio Moldova au lăsat instituţia fără 300 000 de lei. Bani publici.
Compania publică Teleradio Moldova a pierdut, săptămâna trecută, un proces intentat de regizorul Nicolae Ghibu pentru încălcarea drepturilor de autor. Instituţia condusă de Valentin Todercan a fost obligată să-i plătească lui Ghibu 300 000 de lei. Anterior, prima instanţă a decis că Teleradio Moldova trebuie să-i achite păgubitului suma de 100 000 de lei, dar juriştii companiei au făcut recurs la Curtea Supremă de Justiţie (CSJ), care a triplat suma. Asta deşi, până a intenta procesul, Nicolae Ghibu era gata să ajungă la o înţelegere cu Teleradio Moldova, lucru respins de Valentin Todercan. Cei 300 000 de lei ar fi ajuns pentru plata salariilor lunare a circa 100 de angajaţi ai companiei.
În anul 2006, compania Teleradio Moldova a expediat o scrisoare la Studioul Moldova Film, prin care solicita permisiunea de a da pe post ciclul de patru filme ale lui Nicolae Ghibu cu titlul Dunărea, dragostea mea. Au solicitat filmul pentru a-l difuza pe 27 august 2006, cu prilejul împlinirii a 15 ani de independenţă. Filmul nu a fost arătat atunci. Ni l-au întors, dar au făcut o copie-pirat şi au difuzat cele patru episoade pe rând, în ianuarie 2007, fără permisiunea regizorului şi a noastră, ne-a spus juristul de la Moldova Film, Margareta Curcan. Studioul a fost atras în proces în calitate de copârât, fiindcă nu avea dreptul de a permite companiei să dea pe post filmul respectiv, fără acordul lui Ghibu, nici pe 27 august 2006, dar instanţa a absolvit de vină Moldova Film.
Copie-pirat cu rebut
Teleradio Moldova a difuzat Dunărea, dragostea mea, film care prezintă şi tradiţiile sărbătorilor de iarnă, în ianuarie 2007. Reprezentantul lui Ghibu în instanţă, Iurie Clepinici, susţine că filmul a fost prezentat cu rebut, fiind o copie-pirat de pe original. Instanţa de fond Curtea de Apel, a decis ca Teleradio Moldova să-i plătească lui Nicolae Ghibu 100 000 de lei daune morale. Nu am fost de acord cu această decizie şi am făcut recurs la CSJ. Şi compania a făcut recurs, dar a fost respins ca fiind neîntemeiat. CSJ a satisfăcut parţial cererea noastră 100 000 de lei drept daune morale şi 200 000 compensaţii. Deocamdată, nu ştiu dacă o să mergem la CEDO. Rămâne ca domnul Ghibu să decidă, a declarat pentru JURNAL Clepinici.
Decizie ilegală
Nicolae Rotaru, reprezentantul companiei Teleradio Moldova în instanţa de judecată, consideră că decizia CSJ este ilegală. Noi am avut acordul pentru difuzarea filmului de la unul dintre producători, care era Moldova Film. Studioul ne-a şi dat respectivul film. Şi, dacă se spune că era o copie-pirat, înseamnă că Moldova Film a făcut-o şi ne-a dat-o nouă. Vom solicita revizuirea hotărârii. Da, suma s-a triplat. Dar nu credem că ăsta e preţul care trebuie plătit, ne-a spus Rotaru.
Fostul director al Studioului Moldova Film, Ion Şiman, susţine, la rândul său, că cei de la Teleradio Moldova nu au avut permisiunea din partea studioului de a difuza filmul.
Todercan a prejudiciat compania
Acţiunile domnului Todercan erau pur şi simplu obraznice în acest caz. Vă poate confirma şi domnul Ghibu acest lucru, fiindcă el era dispus să soluţioneze această problemă pe cale amiabilă. Dar Todercan nu a acceptat şi a scris nişte referinţe la judecată prin care a încercat să-l învinovăţească pe Ghibu, prin intermediul reprezentantului companiei în instanţă, de nişte fărădelegi. De aceea Ghibu a atacat în judecată. Todercan, în loc să achite cei 100 000 de lei, aşa cum a hotărât Curtea de Apel, a făcut recurs la CSJ. Domnul Ghibu a făcut şi el recurs, când a văzut ce face preşedintele companiei. Consider că Todercan, prin acţiunile sale, a adus companiei un prejudiciu în valoare de 300 000 de lei, acuză Şiman. Todercan nu a fost de găsit pentru a comenta învinuirile. Regizorul Nicolae Ghibu ne-a spus, la rândul lui, că ceea ce se întâmplă este o mare tragedie pentru el şi că va face declaraţii abia când va avea decizia motivată a CSJ.
Încă un proces
În acest moment, compania Teleradio Moldova mai are un proces cu Studioul Moldova Film care se referă la încălcarea drepturilor de autor şi a drepturilor conexe. Este vorba despre un film al lui Ion Chistruga care a fost difuzat fără a avea permisiunile necesare. La sfârşitul anului 2007, Moldova Film a propus companiei filme la nişte preţuri mici pentru a promova arta cinematografică naţională, dar conducerea acesteia a achiziţionat filme americane. Prin urmare, Moldova Film i-a interzis acesteia să mai pună pe post filme care aparţin studioului. Acum, au scos studioul la privatizare şi cine ştie ce o sa mai fie, spune Ion Şiman.