După 60 de ani de programe furnizate publicului român, postul de radio va înceta să emită în România începând cu 1 august, urmând să-şi continue transmisia în Moldova şi regiunea Transnistria, se arată într-o scrisoare a preşedintelui instituţiei, Jeff Gedmin, adresată colegilor.
Potrivit acestuia, încetarea transmisiei radioului Europa Liberă în România reprezintă "un pas necesar", în contextul în care competiţia pe piaţa media din România a crescut odată cu aderarea ţării noastre la Uniunea Europeană.
"Decizia de a înceta transmisia Europa Liberă în România nu a fost uşor de luat. Românii au acum acces la mai mult de 70 de ziare, 300 de staţii radio private, televiziuni prin cablu şi Internet. Recunoaştem, însă, că situaţia din România nu este perfectă. Acestea fiind spuse, în condiţiile în care eforturile noastre sunt concentrate în zone precum Iran, Irak, Afganistan şi zonele din Asia Centrală, cred că încetarea emisiei în România reprezintă un pas necesar", se mai arată în scrisoare.
Serviciul în limba română al Radio Europa Liberă a început să transmită experimental pe 14 iulie 1950 şi a devenit complet operaţional la 1 mai 1951. Pe parcursul a foarte mulţi ani, programele transmise au incomodat regimul comunist din România. Potrivit unui raport al Guvernului României din anul 2006, acesta ar fi responsabil pentru decesul a trei directori de programe ai radioului Europa Liberă.
Radio Europa Liberă este un post finanţat de Congresul Statelor Unite, care transmite în ţările Europei de Est şi Orientului Mijlociu.
Programele Europa Liberă ajung în 21 de ţări prin serviciile sale radiofonice şi pe internet. Postul de radio este rezultatul unei fuziuni dintre Radio Europa Liberă şi Radio Liberty, înfiinţate în timpul Războiului Rece pentru a combate comunismul.