2008-07-10/06:01 Curtea Supremă de Justiţie (CSJ) a dat joi, 10 iulie, câştig de cauză Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA) în procesul de judecată intentat de Societatea Română de Televiziune (SRTv) în urma pierderii frecvenţei pe care emitea în Republica Moldova, transmite Info-Prim Neo.
Potrivit avocatului SRTv, Janeta Hanganu, instanţa a lăsat în vigoare hotarârea Curţii de Apel Chişinău din 17 martie curent, care declarase nefondate pretenţiile SRTv, şi a respins recursul la această hotărâre, considerându-l drept nejustificat.
Janeta Hanganu a calificat drept influenţată politic decizia emisă de instanţă. Oricum nu speram la prea multe, din moment ce pe parcursul examinării cauzei la Curtea de Apel, instanţa mai întâi a admis suspendarea provizorie a celor doua decizii, iar ulterior, în termen de doar trei zile, Curtea Supremă de Justiţie a anulat decizia de suspendare. În mod normal, examinarea unei astfel de probleme ar fi durat două luni. Este un exemplu care confirmă lipsa de independenţă a justiţiei moldoveneşti. Au existat probe evidente de încălcare a drepturilor SRTv, dar în ciuda acestora, Curtea a luat o decizie nefavorabilă reclamantului, a spus Janeta Hanganu.
La rândul său, Remus Codreanu, responsabil din Serviciul juridic al SRTv, a precizat că societatea se va adresa la CEDO în lunile următoare, pentru a reclama încălcarea dreptului la proprietate. Potrivit jurisprudenţei CEDO, şi persoanele juridice sunt cetăţeni. De asemenea, dreptul de proprietate este interpretat într-un mod extensiv. Am avut un drept recunoscut printr-un protocol încheiat cu CCA şi o licenţă oferită nouă în baza acestui protocol. Acest drept, din păcate, ne-a fost retras într-un mod abuziv. Intenţia noastră este să obţinem acest drept prin intermediul CEDO, a menţionat Remus Codreanu.
La 31 iulie 2007, CCA a scos la concurs reţeaua a II-a de stat, pe care era difuzat postul TVR 1, pe motiv că nu s-a reuşit încheierea unui nou contract cu Societatea Română de Televiziune, care ar fi avut datorii în valoare de 150 mii de dolari faţă de întreprinderea de stat "Radiocomunicaţii". La 27 septembrie, CCA a acordat licenţa de emisie pereţeaua respectivă canalului "2 Plus", proprietate a companiei "Telefe-M International". SRTv s-a adresat în instanţele moldoveneşti, cerând anularea deciziilor CCA privind retragerea frecvenţei, menţionînd că licenţa pe care o deţine este valabilă până în 2011. SRTv solicitase CCA-ului despăgubiri de 500 mii euro. Singurele posturi de televiziune care mai beneficiază de reţea naţională sunt Moldova 1 şi postul rusesc ORT.