Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a comunicat Guvernului R. Moldova cererea Societăţii Române de Televiziune (SRTV). Guvernul este obligat să prezinte până la 26 februarie 2009 explicaţii la pe marginea plângerii SRTV ca urmare a pierderii frecvenţei pe care emitea în R. Moldova. Guvernul României a fost invitat să participe la examinarea acestei cauze în calitate departe terţă , transmite Info-Prim Neo.
Avocatul SRTV, Janeta Hanganu, a declarat luni, 11 noiembrie, într-o conferinţă de presă că cererea va fi examinată în regim obişnuit întrucât licenţa a fost deja retrasă şi prejudicii mai mari nu pot fi aduse. Chiar dacă cererea este examinată în regim obişnuit, sperăm că ea se va solda cu un rezultat pozitiv, astfel încât TVR 1 să poată reîncepe transmiterea pe teritoriul R. Moldova, cel puţin pe termen lung, dacă pe moment nu există nici o posibilitate, a menţionat Janeta Hanganu.
Avocatul susţine că CEDO ar putea lua o decizie în acest caz până la finele anului 2009. În cazul în care procesul va dura până în 2011, când expiră licenţa pentru retransmiterea TVR 1 pe teritoriul R. Moldova, licenţa ar putea fi prelungită cel puţin pentru o perioadă de timp egală cu aceea când SRTV nu a putut face uz de frecvenţă, a spus Janeta Hanganu. Potrivit ei, în eventualitatea câştigului SRTV la CEDO, compania care deţine frecvenţa la moment nu are decât să acţioneze statul în judecată.
SRTV, care difuzează programele TVR, s-a adresat CEDO la 1 august 2008, după ce Curtea de Apel Chişinău şi Curtea Supremă de Justiţie au respins cererea sa împotriva Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA) pentru a-şi recăpăta dreptul de a transmite programul TVR 1 pe teritoriul R. Moldova. SRTV a reclamat în faţa CEDO încălcarea dreptului la libera exprimare şi dreptului la libera proprietate, în condiţiile în care deţine o licenţă, valabilă până în anul 2011.
La 31 iulie 2007, CCA a scos la concurs reţeaua a II-a de stat, pe care era difuzat postul TVR 1, pe motiv că nu s-a reuşit încheierea unui nou contract cu SRTV, care ar fi avut datorii în valoare de 150 mii de dolari faţă de întreprinderea de stat Radiocomunicaţii. La 27 septembrie, CCA a acordat licenţa de emisie pe reţeaua respectivă canalului 2 Plus, proprietate a companiei Telefe-M International.
Reţeaua a II-a de stat are o acoperire de 80% pe teritoriul R. Moldova.