Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) a acordat marţi, 13 octombrie, 22 de licenţe pentru canale TV, scoase în concurs la 2 septembrie, şi mai multe licenţe pentru frecvenţe radio. La concurs au participat 38 agenţi economici, dintre care 16 au solicitat frecvenţe pentru a începe o activitate nouă, 7 pentru a extinde aria de acoperire, iar 15 pentru a introduce instituţii noi pe piaţa audiovizuală, transmite Info-Prim Neo.
Solicitanţii au putut depune cereri până la 8 octombrie, iar în termen de 20 zile CCA este obligat de lege să facă bilanţul concursului.
Majoritatea cererilor au fost depuse de instituţii care au dorit să-şi prelungească activitatea, să o completeze cu servicii noi sau să şi-o extindă în alte localităţi. Printre acestea Compania Publică Teleradio-Găgăuzia (CPTG) şi Eni Ai din Găgăuzia.
Deşi membrii CCA au exprimat mai multe obiecţii faţă de activitatea ambelor instituţii audiovizuale, CPTG s-a ales cu frecvenţe noi în localităţile Jaltai, Baurci şi Cişmichioi, iar Eni Ai cu frecvenţe în Comrat, Congaz, Valea Perjei şi Dezghingea.
Printre instituţiile deja existente pe piaţa audiovizuală, care au participat la concurs, se numără postul TV public Moldova 1, care a pretins la vechea frecvenţă pentru care i-a expirat licenţa. Membrii CCA au votat pentru prelungirea licenţei radiodifuzorului pentru încă 7 ani. La această frecvenţă nu au atentat alte instituţii.
Printre instituţiile noi, care au aplicat concomitent pentru mai multe canale TV în diferite localităţi se numără Media Internaţional SRL cu studioul Super TV şi Media Group Inter Telegrup cu studioul Inter TV. Inter TVnu a obţinut niciuna dintre frecvenţele solicitate. Super TV s-a ales cu frecvenţe în Anenii Noi, Basarabeasca, Ceadâr-Lunga, Bălţi, Căuşeni, Floreşti, Leova, Ocniţa şi Orhei.
Două dintre criteriile de bază de care s-au condus membrii CCA în luarea deciziilor au fost favorizarea instituţiilor care au deţinut anterior frecvenţele disponibilizate şi favorizarea instituţiilor locale cu un produs autohton. Astfel, concursul pentru canalul TV din Donduşeni a fost câştigat de studioul local TVD, în defavoarea Super TV şi Inter TV.
Instituţiile locale au aplicat mai mult pentru frecvenţe radio decât pentru canale TV. Au fost oferite frecvenţe pentru posturi locale în Basarabeasca (Bas FM), Mingir (Radio Mingir), Sângerei (Plus FM) şi Căuşeni (Radio Dor).
Pentru frecvenţe disponibile sau disponibilizate au concurat şi instituţii cu reţele de frecvenţe în diferite localităţi, printre care posturile radio Vocea Basarabiei, Radio Noroc, Fresh FM, Radio 10 etc. Vocea Basarabiei şi-a păstrat frecvenţele deţinute anterior şi a obţinut frecvenţe noi în Rezina, Soroca, Vulcăneşti şi Străşeni. Radio 10 a obţinut frecvenţe noi în Tighina, Edineţ şi Cantemir.
Dezbaterile privind utilizarea unor frecvenţe radio din Donduşeni, Cahul, Făleşti şi Chişinău au eşuat, deoarece niciunul dintre candidaţi nu a acumulat mai mult de patru voturi, pentru adoptarea unei decizii fiind necesare cel puţin cinci. În toate patru cazuri, Vocea Basarabiei a obţinut majoritate, dar majoritate insuficientă de 3 sau 4 voturi. Pentru frecvenţele respective urmează să se desfăşoare concurs repetat.
Alte 6-7 frecvenţe nu au fost distribuite marţi, soarta lor urmând să fie votată până la 27 octombrie, membrii CCA făcând trimitere la o încheiere judecătorească prin care se cere amânarea dezbaterilor la acest subiect din cauza unor neclarităţi privind denumirea unuia dintre aplicanţi (Umor FM). 27 octombrie este data limită la care CCA poate face bilanţul concursului (20 zile de la încheierea acestuia).