În perioada ianuarie septembrie 2009, numărul abonaţilor la serviciile de acces la Internet în bandă largă la puncte fixe a crescut cu 43,5% şi a ajuns la 165,2 mii, iar numărul clienţilor ce utilizează Internetul mobil de bandă largă (cu un trafic lunar de cel puţin 1 MB) a atins cifra de 62 mii, arată date ale Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) despre situaţia pe acest segment de piaţă.
Potrivit aceloraşi date, în nouă luni ale anului 2009 numărul abonaţilor la serviciile de acces la Internet prin dial-up (linie telefonică obişnuită) s-a redus de două ori şi a ajuns la 20 mii. Specialiştii Agenţiei explică această tendinţă prin creşterea numărului şi a disponibilităţii ofertelor atractive de servicii de acces la Internet-ul de mare viteză, precum şi prin intensificarea procesului de substituire a serviciilor în bandă îngustă cu cele în bandă largă.
Urmare a acestor evoluţii, rata de penetrare a serviciilor de acces la Internet în bandă largă, raportată la o sută de locuitori ai republicii, a sporit, în perioada ianuarie septembrie, cu 1,4 puncte procentuale şi a alcătuit 4,63%, iar cea a serviciilor de acces la Internet în bandă îngustă (prin dial-up) a scăzut de două ori şi a ajuns la 0,57%.
Volumul total al vânzărilor pe piaţa serviciilor transmisiuni date şi acces la Internet a crescut, în nouă luni ale anului 2009, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, cu 40,4% şi a însumat circa 312,5 mil. lei, iar vânzările serviciilor în bandă largă s-au majorat cu 50,31% şi au alcătuit 187,4 mil. lei. Cea mai semnificativă cotă pe piaţa serviciilor de acces la Internet de 67,2% este deţinută de SA MOLDTELECOM. Companiile Starnet şi ORANGE Moldova deţin cote de 10,4% şi, respectiv, de 5,3%. Ceilalţi 41de furnizori împart împreună 17,1% din această piaţă.