Chişinău. Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) acuză instanţele de judecată din R.Moldova de imixtiune în activitatea Consiliului.
Joi, în cadrul unei conferinţe de presă la INFOTAG, preşedintele CCA, Gheorghe Gorincoi, a menţionat că pe parcursul anului 2009 s-a observat o tendinţă accentuată de imixtiune în activitatea CCA din partea instanţelor de judecată.
CCA califică această imixtiune drept o încercare de a submina atribuţiile CCA. La eliberarea licenţelor şi autorizaţiilor de emisie CCA se conduce de Codul Audiovizualului, iar deciziile instanţelor de judecată contravin legislaţiei în vigoare. Numai în anul 2009 prin decizii de judecată CCA a scos din concurs 15 frecvenţe radio, a spus preşedintele CCA.
El a precizat că unele decizii ale instanţelor de judecată vor fi atacate de CCA la Curtea Supremă de Justiţie, iar unele chiar la CEDO.
Referindu-se la decizia instanţei de judecată care a obligat CCA să prelungească licenţa de emisie postului de televiziune PRO TV, Gorincoi a declarat că prin această decizie a fost încălcată legislaţia naţională în domeniul Audiovizualului.
Radiodifuzorii care au obţinut licenţa de emisie în baza vechiului Cod al Audiovizualului nu pot obţine prelungirea licenţei de emisie în mod automat. Aceştia urmează să participe la concurs, a spus Gorincoi, precizînd că decizia instanţei de judecată în cazul PRO TV nu va fi atacată la CEDO.
De asemenea, preşedintele CCA a infirmat acuzaţiile aduse precum că Consiliul ar marginaliza radiodifuzorii cu emisie în limba rusă.
Totodată, el a declarat că asupra activităţii CCA nu se exercită presiuni din partea partidelor politice sau a politicienilor.
CCA este o instituţie autonomă care se conduce în activitatea sa de regulamentele interne, a spus sursa citată, sugerînd radiodifuzorilor să nu încalce legislaţia şi să asigure pluralismul de opinie pentru a nu fi sancţionaţi de Consiliu.
Gorincoi a mai precizat că prin activitatea desfăşurată în 2009 CCA a contribuit la atragerea investiţiior în R.Moldova în valoare de 42 mil. euro.
Doar postul de televiziune Publika TV, care se va lansa în acest an pe piaţa audiovizuală din Moldova, în 2010 va investi 5 mil. euro, a precizat preşedintele CCA.
El a spus că în 2010 va demara proiectul de implementare în Moldova a televiziunii digitale.
Pînă la finele anului vor fi instalate două multiplexe, fapt care va permite activarea a 16 canale TV cu acoperire naţională. În acest mod va dispărea concurenţa acerbă pentru frecvenţele cu acoperire naţională, susţine preşedintele CCA.