Alexandru Dorogan este noul director al Radio Moldova, transmite Info-Prim Neo. El a fost votat în această funcţie, sâmbătă, 6 februarie, de către Consiliul de Observatori (CO) al Instituţiei Publice Naţionale a Audiovizualului (IPNA) Compania Teleradio-Moldova (TRM) după ce a audiat 9 pretendenţi, înscrişi la concurs.
Alexandru Dorogan a fost numit în urma a trei runde de votare a membrilor CO.
Şedinţă publică a CO a fost transmisă în direct la postul Radio Moldova Muzical.
Alexandru Dorogan este preşedinte al Asociaţiei Presei Electronice APEL. În anii 1991 - 1997 a fost director general Radio Moldova, vicepreşedinte al Companiei de Stat Teleradio-Moldova, din 1974 până în 1997 a lucrat la Radio Moldova. Ulterior, a activat în funcţia de şef al Departamentului relaţii cu publicul al Primăriei municipiului Chişinău, în cadrul căruia au fost create şi au activat postul de radio Antena C, postul de televiziune Euro TV Chişinău, agenţia de presă Info-Prim, ziarul Capitala, revista Capitala magazin şi centrul editorial poligrafic Chişinău-Prim.
Alte activităţi anterioare incluse în CV-ul prezentat de noul director Radio Moldova la concurs: expert naţional în grupul de lucru Mass-media într-o perspectivă paneuropeană a diviziunii Mass-media a Comitetului pentru drepturile omului a Consiliului Europei; membru al Uniunii Teatrale din Moldova; membru al Consiliului de Observatori al Instituţiei Publice Naţionale a Audiovizualului din partea ONG-urilor de media.
Alexandru Dorogan a fost director şi membru al echipei la multele proiecte implementate de APEL pe parcursul anilor 1999 -2010, inclusiv proiectul Monitorizarea prezenţei actorilor politici/electorali la principalele canale de televiziune în perioada preelectorală, electorală şi postelectorală a alegerilor parlamentare 2009, realizat în anii 2008 -2009 cu sprijinul Delegaţiei Comisie Europene în R. Moldova în cadrul Instrumentului European pentru Democraţie şi Drepturile Omului. În prezent APEL are în derulare proiectul Dezvoltarea audiovizualului din R. Moldova prin îmbunătăţirea cadrului juridic naţional de reglementare a domeniului realizat cu sprijinul Fundaţiei Soros-Moldova.
La funcţia de director radio au pretins Oleg Brega, Serghei Scînteian, Eduard Maciac, Vlad Ţurcanu, Ecaterina Stratan, Ion Mazur, Marin Alla, Alexandru Dorogan şi Angela Sîrbu.
Deşi pentru aceeaşi şedinţă era planifciată şi numirea directorului postului de televiziune Moldova 1, CO a amânat examinarea chestiunii, conformându-se unei decizii a Curţii de Apel. Printr-o încheiere Curtea a sistat decizia CO de destituire din funcţie a directorului Televiziunii publice, Adela Răilean, la solicitarea acesteia. Curtea a impus CO să sisteze decizia de demitere până la examinarea problemei în fond.
În şedinţa de vineri, 5 februarie, CO l-a numit în funcţia de preşedinte al Companiei Teleradio-Moldova pe Constantin Marin, decan al Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării a Universităţii de Stat din Moldova.
La sfârşitul anului trecut, CO i-a destituit din funcţie pe foştii conducători ai IPNA, ivocându-se lacune constatate de numeroase monitorizări, inclusiv ale Consiliului Europei şi Asociaţiei Presei Electornice, inclusiv: pierderea credibilităţii, transformarea televiziunii publice într-un instrument politic, lezarea dreptului la expresie, lipsa de imparţialitate şi pluralism.
Fostul preşedinte al Companiei, Valentin Todercan a respins atunci învinuirile şi a calificat demiterea drept o răfuială politică, anunţând că se va adresa în judecată. Ulterior, Curtea de Apel a acceptat demersul directorului televiziunii, Adela Răilean, prin care aceasta a contestat decizia CO de demitere, dar a respins o cerere în acelaşi sens depusă de ex-preşedintele Companiei, Valentin Todecran, notează Info-Prim Neo.