În cadrul conferinţei de presă Priorităţile MTIC pentru anul 2010, Alexandru Oleinic, ministrul tehnologiilor informaţionale şi comunicaţiilor a subliniat că pe parcursul ultimilor ani sectorul TIC menţine o dinamică de dezvoltare stabilă şi în condiţiile actuale, este sectorul cel mai puţin afectat de criza economică. Piaţa comunicaţiilor electronice, în prezent este una din cele mai dinamice ale economiei naţionale. Sectorul TIC deţine aproximativ 9% din PIB-ul ţării. Este sectorul cu cele mai mari investiţii şi cu cea mai înaltă rată de creştere în ultimii ani. Bazîndu-se pe aceste fapte, Ministrul Oleinic a specificat că priorităţile ministerului pentru 2010 sînt următoarele:
1. Stabilirea politicilor sectoriale
2. Liberalizarea pieţelor TIC
3. Extinderea accesului la Internet în bandă largă
4. Reorganizarea şi eficientizarea activităţii întreprinderilor subordonate
5. Instituţionalizarea, centralizarea şi dezvoltarea e-Guvernării
6. Pregătirea pentru trecerea definitivă la paşapoarte biometrice
7. Pregătire pentru lansarea televiziunii digitale
Potrivit lui Oleinic, pe lîngă elaborarea cadrului normativ necesar pentru realizarea cu succes a planurilor stabilite, ministerul întreprinde acţiuni concrete în vederea liberalizării pieţei transportului internaţional de date prin fibră optică, în acest sens fiind deja expediată o scrisoare către ANRCETI, urmînd ca Agenţia şi celelalte instituţii implicate să asigure efectiv dreptul de a intersecta frontiera de stat cu reţelele electronice terestre, adică prin cablu, tuturor operatorilor din Moldova.
Un set de activităţi a MTIC în 2010 va ţine de pregătirea pentru trecerea la TV digitală. Această tranziţie va aduce beneficii semnificative economiei ţării şi cetăţenilor, şi anume. Lărgirea considerabilă a accesului populaţiei la informaţie în loc de 4 canale difuzate la nivel naţional vor fi minimum 8, cu perspectiva de a avea 24 canale până în 2015.
De asemenea ministerul a elaborat un plan de acţiuni în vederea organizării trecerii definitive la paşapoarte biometrice, aceasta fiind una din condiţiile primordiale pentru liberalizarea regimului de vize cu UE.