RCS&RDS, compania de telecom fondata in anii '90 de Zoltan Teszari - un tanar antreprenor din Oradea -, a ajuns una dintre cele mai mari companii de telecom din Europa Centrala si de Est.
"Avem peste 8 milioane de abonamente pentru internet, telefonie si TV", spune, intr-un interviu exclusiv pentru ZF, Alexandru Oprea, directorul general al RCS&RDS, care de 13 ani conduce zi de zi compania, fiind astfel unul dintre cei mai longevivi executivi de pe piata locala.
Cele mai mari piete ale RCS sunt Romania si Ungaria, insa compania ofera servicii si in Slovacia, Cehia, Croatia, Serbia si Spania.
Cresterea bazei de clienti, spune Oprea, s-a bazat si pe un nivel al investitiilor comparabil cu cel al gigantilor Orange, Vodafone si Deutsche Telekom/OTE, chiar daca operatorul cu sediul central in Romania a avut in cel mai bun an al sau, 2008, venituri de 726 mil. $, mai mici decat rivalii sai internationali.
"In ultimii trei ani - din 2007 pana in 2009 - am investit peste un miliard de dolari in dezvoltare, investitii destinate in special dezvoltarii de infrastructura", a declarat pentru ZF Alexandru Oprea.
Anul trecut, RCS&RDS a investit 280 mil. $, iar in 2008 - 447 mil. $. Unul dintre rezultatele investitiilor este faptul ca RCS&RDS ofera in prezent cele mai ridicate viteze de acces la net de pe piata locala, de 100 Mbps, de trei ori mai mari decat ale rivalilor.
In 2009, compania a avut venituri de 710 mil. $ si un profit operational de aproape 40% din incasari (273 mil. $), date financiare care arata, in opinia sefului RCS&RDS, ca operatorul isi vinde serviciile la un pret "corect", iar datoriile de 672 mil. $ se afla intr-o limita obisnuita pentru industria telecom, care necesita investitii ridicate. Strategia tarifara a RCS&RDS, care ofera - spre exemplu, telefonia fixa si mobila fara un abonament lunar pentru clientii de cablu TV, este adesea caracterizata drept "nesustenabila" economic de rivalii din telecom.
Insa Oprea spune ca dupa ce a realizat investitii masive in ultimii ani, compania are in fata cheltuieli de capital mai reduse si este bine pozitionata pentru a creste in continuare, chiar daca rivali ca Romtelecom si UPC anunta investitii de 150, respectiv 30 mil. euro, in buna parte in fibra optica. "Nu serviciile telecom sunt cele care se taie atunci cand o familie isi ajusteaza bugetul", spune Oprea, care adauga ca nu este ingrijorat de volatilitatea economiilor din regiune. "De cand a fost firma infiintata, traim in acelasi tip de economii: piete emergente, instabile din multe puncte de vedere. Cu toate acestea noi am avut un profil agresiv de crestere, o crestere constanta."
Compania face aceste comentarii in contextul in care a amanat luna trecuta o emisiune de obligatiuni de 200 mil. $ pe pietele externe, demers pe care l-ar putea relua in perioada urmatoare. RCS&RDS a avut o reactie "foarte buna" de la investitori, dar a luat decizia de a amana imprumutul pentru ca, pe de o parte, compania nu ar avea nevoie urgenta de bani, iar pe de alta parte piata se blocase pe fondul stirilor despre datoriile Greciei, explica seful RCS&RDS.
Teszari detine 43,6% dinâˆRCS&RDS
Zoltan Teszari, 39 de ani, un antreprenor din Oradea a carui prima afacere a fost o toneta de inghetata, este fondatorul RCS&RDS. El detine direct si prin alte companii 43,6% din RCS&RDS, potrivit datelor furnizate ZF de companie. Un om de afaceri discret, Teszari evita aparitiile publice si refuza sa acorde interviuri.