Distribuitorii de servicii nu vor avea dreptul să plaseze publicitate sau teleshoping în programele retransmise pe teritoriul Republicii Moldova şi vor include în ofertele lor numai posturile tv din străinătate care nu le conţin.
Acestea sunt câteva din prevederile unei legi, adoptate ieri de deputaţi în ambele lecturi. Parlamentul a operat modificări la Codul Audiovizualului, care prevăd şi expunerea în redacţie nouă a noţiunii de plasare de produse.
Astfel, plasare de produse se consideră orice formă de prezentare, constând în includerea unui produs, serviciu ori a mărcilor acestora, astfel încât acest să fie prezentat în cadrul unui program în schimbul unei plăţi sau contraprestaţii.
Potrivit legii, plasarea de produse va fi permisă în programe şi emisiuni ce constituie producţie proprie sau autohtonă. Volumul acesteia nu va depăşi 2 minute din 30 minute ale programelor difuzate.
Programele în care sunt plasate produsele sau serviciile trebuie să nu încurajeze în mod direct cumpărarea acestora, iar radiodifuzorii sunt obligaţi să difuzeze anunţul privind plasarea de produse la începutul şi sfârşitul emisiunii şi la reluarea ei, după o pauză publicitară. În cadrul programelor, se acceptă ca produsul să fie atins, folosit, purtat, verbalizat şi verbalizat şi atins.
De asemenea, legea interzice plasarea de produse în emisiuni proprii şi autohtone a băuturilor alcoolice, de tutun, tratamente şi produse medicale, activităţi ce ţin de câştigurile băneşti.
Până în prezent, Codul Audiovizalului nu conţinea reglementări pentru plasarea de produse, iar plasarea publicităţii sau teleshoping-ului în serviciile de programe retransmise era permisă în baza contractului încheiat cu titularul drepturilor asupra timpului de emisie.
Potrivit autorilor proiectului, un grup de deputaţi, legea va contribui la dezvoltarea pieţei audiovizuale din RM, armonizarea legislaţiei la standardele europene şi la fortificarea resurselor financiare a radiodifuzorilor şi capacităţii de producere a emisiunilor autohtone.