În timp ce primii doi mari jucători de pe piaţa operatorilor de cablu, în speţă Astral Telecom şi RCS&RDS, nu au planuri de extindere a reţelelor în zonele neacoperite, din simplul motiv că acest proces presupune un risc investiţional, companiile mai mici vizează expansiunea pentru acoperirea oraşelor în care cele două nume nu sunt prezente. Bătălia se dă între operatorii medii şi mici, principalul jucător de pe acest segment fiind CCC Blue Telecom, fosta SC Cony-Sat, a omului de afaceri Cătălin Constantin Chelu, şi cele două companii mari care au simţit că extinderea serviciilor digitale reprezintă o afacere mult mai benefică.
"Disputa se dă pentru acoperirea unei nişe de 500.000 de abonaţi, împărţiţi la circa 600 de companii mici", ne-a declarat Radu Petric, preşedintele Asociaţiei de Comunicaţii prin Cablu. La nivel local, marii operatori nu mai investesc în serviciile de cablu, mergând direct pe televiziunea digitală. "Costurile pentru extinderea prin satelit sunt mai reduse decât dacă ne-am apuca să construim o infrastructură nouă de cablu acolo unde nu suntem prezenţi", ne-a declarat Ionuţ Tarcea, director de marketing la RCS&RDS. În aceste condiţii, operatorii mici de pe plan regional, furnizori de cablu tv, vor fi concuraţi în mod direct de serviciile digitale. Chiar dacă, în prezent, cablarea se află încă într-o perioadă de expansiune, rămâne de văzut în ce măsură vor rezista în faţa presiunii serviciilor digitale.
Viitorul aparţine televiziunii digitale?
Dezvoltarea televiziunii digitale nu pare însă să îl sperie pe managerul Blue Telecom, care susţine că viitorul aparţine tot televizinii prin cablu. "DigiTV, furnizorul de tv prin satelit al companiei RCS&RDS, încearcă o formulă agresivă prin tarife promoţionale ce vor creşte cu siguranţă, astfel că cetăţeanul nu şi le va mai putea permite", ne-a declarat Chelu. Există totuşi voci care susţin că supremaţia pe acest segment va fi îndelung disputată, în condiţiile în care cea mai mare parte a investiţiilor operatorilor mari vor fi direcţionate către dezvoltarea acestui serviciu. "Concurenţa pe acest segment se anunţă acerbă. În prezent, există oferte extrem de atractive, preţul fiind cel care face diferenţa", ne-a declarat Radu Petric, preşedintele Asociaţiei de Comunicaţii prin Cablu (ACC).
Piaţa de cablu în cifre
UPC-Astral şi RCS&RDS deţin împreună aproximativ 2,4 milioane de clienţi din cei 3,5 milioane ai firmelor de cablu din România. După achiziţionarea Astral Telecom, UPC România a ajuns la un număr de circa 1.280.000 de clienţi. UPC are 50.000 de clienţi pe partea de date (Internet). În ceea ce priveşte Astral, compania a anunţat că are 30.000 de clienţi de telefonie. Principalul concurent al Astral, RCS&RDS, stă mai bine la capitolul telefonie şi internet. RCS are active 250.000 linii telefonice şi 150.000 abonaţi la internet. De serviciile de cablu beneficiază circa 1.200.000, din care 90.000 sunt abonaţii platformei digitale DigiTV. Blue Telecom are 180.000 de abonaţi.