Publicul românesc este mare consumator de televiziune, însă este un public pasiv care nu manifestă preferinţe clare care să denote un interes special şi o cunoaştere a fenomenului TV, pentru că 68,3% dintre cei chestionaţi în cadrul unui studiu CURS, au răspuns că programele TV sunt cea mai la îndemână şi cea mai ieftină modalitate de petrecere a timpului liber.
Cercetarea privind evaluarea performanţei principalelor emisiuni de televiziune şi a principalelor personalităţi de televiziune, realizat de Centrul de Sociologie Urbană şi Regională CURS-SA în colaborare cu Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), şi coordonat de Dr. Dorel Abraham, a arătat că românii preferă emisiunile de ştiri (63,3 % ştiri), dar consumă mari cantităţi de divertisment.
Impactul televiziunii asupra dezvoltării funcţiei de cunoaştere şi de divertisment este mare în rândul publicului român, 82,7% din cei chestionaţi au răspuns că sunt mai curând de acord cu faptul că programele TV îi ajută să înţeleagă ce se întâmplă în societatea românească, iar 78 % aprobă faptul că emisiunile TV îi ajută la sporirea cunoştinţelor generale. Totuşi 51,4 % nu sunt interesaţi de viaţa politică, din pricina modului în care este reflectată politica în media.
Potrivit studiului, cele mai iubite posturi TV din România sunt Pro TV şi Antena 1. Iată liderii preferinţelor românilor pe categorii: cele mai bune programe de ştiri Pro TV, cele mai bune emisiuni de dezbatere Realitatea TV, cele mai bune filme artistice Pro TV, cele mai bune seriale Acasă, cele mai bune emisiuni de umor, divertisment, concursuri Antena 1, cea mai bună muzică difuzată Etno TV şi MTV România, cele mai buner emisiuni sportive TV Sport.
Cercetarea a scos în evidenţă raportul între notorietatea, preferinţele publicului (performanţa programului sau a personalităţii criteriu calitativ) şi ratingul mediu al televiziunilor în privinţa unor emisiuni sau personalităţi TV. Astfel, unele emisiuni conduc în topul notorietăţii, dar se situează de abia pe locul trei (Marius Tucă Show) sau patru (Surprize, surprize!) în topul performanţelor, în timp ce ratingul este ridicat. În privinţa personalităţilor, povestea se repetă, cu excepţia Andreei Esca care conduce şi la notorietate şi la performanţe.
Un paradox al acestui studiu l-a constituit Gigi Becali care a fost cel mai iubit invitat la o emisiune TV (7,4 %), dar şi invitatul care a displăcut cel mai mult (5,1 % din respondenţi).
Studiul a fost realizat între 5 şi 16 iunie 2006, pe un eşantion de 2500 de subiecţi în vârstăde peste 18 ani, a cărui marjă de eroare este de 2%
Chestionarul a cuprins două tipuri de scale de evaluare a calităţii programelor televizate şi a personalităţilor TV de către telespectatori, din care o scală similară cu cea utilizată de Institutul Marketing Evaluations, Inc. din SUA, în şase trepte. Cealaltă scală a fost adaptată de curs la necesităţile subiective ale aprecierii sentimentelor publicului faţă de personalităţilor TV.
Obiectivele urmărite de acest studiu comandat de CNA au fost enumerate de către Dr. Dorel Abraham: poziţionarea pe piaţa românească a audiovizualului a principalelor posturi de televiziune; evaluarea preferinţelor pentru anumite posturi, pentru anumite genuri de programe audiovizuale; evaluarea performanţei (calităţii) principalelor emisiuni şi personalităţi TV.
Noutatea acestui studiu rezidă în faptul că prezintă, pe lângă o evaluare cantitativă a televiziunilor, şi una calitativă privind aprecierea de către publicul telespectator a performanţelor programelor şi a personalităţilor TV.