Radiocom, numele de piaţă al Societăţii Naţionale de Radiocomunicaţii SA (SNR), lucrează la un al doilea proiect-pilot de introducere a televiziunii digitale terestre în România care constă în instalarea unui emiţător de 1,3 kW în amplasamentul staţiei Păltiniş, judeţul Sibiu (lângă localitatea Onceşti).
Emitătorul, care este deja montat şi va fi pus în funcţiune în toamna acestui an, va acoperi centrul ţării şi va include oraşele Sibiu, Alba-Iulia şi Făgăraş. Valoarea investiţiei pentru punerea în funcţiune a acestui emiţător DVB-T este de aproximativ 500.000 USD.
Prin intermediul emiţătorului vor fi difuzate programele TVR 1 şi TVR 2 ale Societăţii Române de Televiziune (SRTv), precum şi programele posturilor comerciale Antena 1, PRO TV şi Realitatea TV.
Radicom este promotorul implementării televiziunii digitale terestre în România, proiectul fiind încă în stadiul de experiment. Proiectul de televiziune digitală terestră face parte dintr-un program de retehnologizare a emiţătorilor TV, evaluat de companie la 51 de milioane USD.
În privinţa primului proiect-pilot al televiziunii digitale, lansat în luna decembrie 2005, Radiocom a pus în funcţiune, la staţia Herăstrău din Bucureşti, primul emiţător de televiziune digitală din România, cu o putere de 1,3 kW, pe canalul 54 din cea de-a treia reţea naţională. Pe acest canal s-au transmis cinci programe TV: TVR 1 şi TVR 2 ale SRTv, precum şi programele posturilor comerciale Antena 1, PRO TV şi Realitatea TV.
Televiziunile private au preferat spargerea reţelei naţionale TV pe bucăţi, lucru realizat de Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) care a acordat în luna mai 2006 licenţele audiovizuale rămase marilor operatori de servicii de televiziune.
Cei doi emiţători instalaţi de Radiocom vor emite cinci programe TV, urmând ca în viitor să extindă acest sistem de difuzare şi pentru alte programe.
Serviciile oferite de Radiocom presupun o investiţie din partea utilizatorului de aproximativ 40100 , contravaloarea decodorului, plus o antenă de cameră sau de casă pe post de receptor. Serviciile sunt gratuite şi plătite prin abonamentul TV.
Utilizarea tehnicii de modulaţie COFDM, conformă cu standardele adoptate în Uniunea Europeană (UE) pentru DVB-T, permite o mare versatilitate, atât în ceea ce priveşte conţinutul programelor, dar şi pentru o folosire eficientă a spectrului de frecvenţe. Tehnologia are ca principal avantaj difuzarea în acelaşi canal a mai multor programe, la o calitate superioară celei analogice. De asemenea, canalul oferit de DVB-T permite, din punct de vedere tehnic, depăşirea condiţiilor dificile de propagare care face ca transmisia digitală să poată fi adaptată şi recepţiei portabile în interiorul sau exteriorul locuinţelor.
Astfel, avantajele implementării DVB-T pot fi sintetizate în câteva rânduri: mai multe programe de televiziune într-un canal de 8 MHz, mai multe formate de vizionare ale programelor (se pot transmite programe PAL, PAL Plus, High Definition TV), recepţie a programelor pe dispozitive portabile (laptop, PDA, telefon mobil), servicii informaţionale mai bogate în conţinut (transmisii de date asociate şi neasociate conţinutului programelor transmise), posibilităţi de interactivitate (Video on Demand).
Radiocom este unul dintre principalii furnizori de reţele şi servicii de comunicaţii electronice din România şi lider de piaţă în domeniul broadcasting-ului.
Compania oferă servicii de Internet, VPN, linii închiriate, telefonie naţională şi internaţională, servicii integrate de comunicaţii: date & Internet & telefonie, videoconferinţă, servicii de comunicaţii prin satelit.