Din anul 2007 proiectele de introducere a sistemului digital în televiziune Digital Video Broadcasting - Terrestrial (DBV-T) vor permite apariţia unei noi tehnologii HDTV (High DefinitionTelevision - televiziunea digitală de înaltă definiţie) .
Mai multe televiziuni derulează de aproximativ şase luni experimente de emisie şi recepţie terestră a semnalului digital în România. Cu ajutorul unui emiţător aflat la staţia de emisie a Radiocom (marca comercială a Societăţii Naţionale de Radiocomunicaţii SNR) din Herăstrău, Realitatea TV conduce teste ale noului sistem pentru a implementa televiziunea digitală până în 2012, termenul limită agreat de Comisia Europeană.
Totuşi, doar din 2007 Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiilor, împreună cu SNR, Autoritatea Naţională de Reglementare în Comunicaţii şi reprezentanţi ai televiziunilor vor elabora o Strategie privind implementarea la nivel naţional a televiziunii digitale. Până atunci, procesul se află în stadiul de experiment.
HDTV reprezintă un standard caracteristic televiziunii digitale, definit prin imaginea de o calitate mai bună decât cea analogă, imaginile HDTV având de două ori mai mulţi pixeli.
Tehnologia se bazează pe un sistem digital care permite dublarea numărului de linii care compun imaginea de pe ecranul televizorului. În prezent, imaginea este obţinută cu o definiţie de 625 de linii, iar pentru HDTV, numărul de linii va ajunge la 1.250. În privinţa sunetului, noul sistem HDTV oferă o calitate comparabilă cu CD-urile laser audio.
Diferenţa majoră dintre vechiul sistem analog şi cel HDTV este semnalată în formatul ecranului receptorului, care trece de la standardul TV, cu proporţia de 4:3, la cel HDTV care are o proporţie panoramică de 16:9, aproape identic cu cel utilizat la cinema.