Începând cu 1 ianuarie 2007, operatorii de cablu trebuie să introducă în pachetele TV mai multe posturi care emit în limba română şi mai multe posturi din statele-membre ale UE. În RM există peste o sută de operatori de cablu, iar de când şi-a început activitatea noul CCA, doar 13 dintre aceştia şi-au ajustat pachetele de posturi TV.
În unul din numerele trecute vă informam că membrii Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA) vor mai multe posturi româneşti în pachetele operatorilor de cablu. Am primit mai multe mesaje şi scrisori la redacţie în care oamenii ne atrăgeau atenţia că în republică sunt încă mulţi alţi operatori care ignoră prevederile CCA.
Constantin Bârcă, secretarul CCA, ne-a comunicat că există o decizie (din 16 ianuarie) prin care autoritatea de reglementare recomandă tuturor deţinătorilor de licenţe, ca timp de o lună, să-şi ajusteze activitatea la noile prevederi legislative, referindu-se, în special, la cele lingvistice. Bârcă a menţionat că aceste recomandări nu sunt o dogmă şi că nu fiecare e pregătit din punct de vedere financiar. El a adăugat că cei care nu se vor conforma deciziei nu vor mai primi licenţe pe viitor sau vor fi pedepsiţi într-un alt mod.
Solicitat de TIMPUL, Octavian Ursu, jurist principal la Sun Communication, numit şi barosanul operatorilor de cablu din RM, ne-a spus că CCA interpretează greşit Codul Audiovizualului, aplicându-le operatorilor rigorile ce se referă la radiodifuzori. El a relatat că în singurul articol cu referire la activitatea operatorilor se indică faptul că se va acorda prioritate posturilor care emit în limba de stat. Ursu a adăugat că Sun TV încearcă să includă în pachete mai multe posturi româneşti, dar foarte multe dintre acestea nu au dreptul de a emite şi pentru RM. De câţiva ani, negociem cu Antena 1, dar acest post este prea scump şi nu e rentabil pentru operatori. Alte posturi româneşti nu sunt interesate să fie retransmise în RM, ne-a relatat juristul. Potrivit sursei citate, retransmiterea unor posturi ruseşti poate costa câteva sute de dolari, pe când unul ca Antena 1 ajunge la câteva mii de dolari.
Valentina Basiul,
TIMPUL